środa, 21 stycznia 2015

zielona pasta



z awokado i kurczaka

...






Składniki:
  

awokado
garść rukoli
(można pominąć)
gotowany kawałek mięsa z kurczka-najlepiej z rosołu
(może to być udko lub pierś)
2-3 łyżki soku z cytryny
czosnek
(wedle uznania)
pół marchewki z rosołu
(można pominąć)
odrobina oleju rzepakowego
lub
wywaru z rosołu
świeże zioła
oregano,tymianek,bazylia
(można zastąpić też suszonymi)
ale smak pasty nie będzie już tak wyrazisty



Przygotowanie:


porcję mięsa  z kurczaka ugotować w rosole
(takim najprawdziwszym z warzywami i przypalaną cebulką)
odstawić do wystygnięcia
awokado obrać,odrzucić pestkę
pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny
przestudzone mięsko odebrać od kości
i wrzucić do malaksera
dodać awokado,marchew,zioła i przyprawy
blendować do momentu uzyskania odpowiedniej masy
(nadającej się do smarowania pieczywa)
w razie gdy jest zbyt gęsta rozrzedzamy 
wywarem rosołowym lub olejem
sól i pieprz do smaku










Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Ty kochana nasza kusicielko... ta pasta wygląda rewelacyjnie! I znów coś co musze zrobić:)
    ściskam mocno, buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam na twojego bloga przez przypadek i bardzo mi się tutaj podoba
    oby tak dalej, będę tutaj częściej zaglądała
    pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pasty i awokado ! :)

    OdpowiedzUsuń