Składniki:
1 szkl. pęczaku jęczmiennego
1 szkl.kaszy gryczanej prażonej
pieczarki (wedle uznania)
1 cebula
3 ząbki czosnku
kapusta pekińska
natka pietruszki
szczypta majeranku
sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy
najlepiej taki domowy
( do przygotowania swojego użyłam kilku pomidorów uprzednio sparzonych i obranych ze skórki,
jeden słoik przecieru pomidorowego ,cebulkę , 2 ząbki czosnku ,świeże oregano,bazylię,
liśc laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz,odrobinę cukru oraz oliwę z oliwek )
dla dodania pikanterii można użyć
drobniutko pokrojoną papryczkę chilli
Przygotowanie:
obie kasze gotujemy na sypko,
cebule i czosnek kroimy w kostkę,
szklimy delikatnie na oleju
w międzyczasie dokładnie myjemy pieczarki,
kroimy i wrzucamy na patelnię
całośc dusimy przez chwilę.
Następnie dodajemy kasze,
posiekaną pietruszkę,
doprawiamy i dokładnie mieszamy
Oddzielamy liście od kapusty pekińskiej,
umieszczamy w gotującej się
(osolonej) wodzie.
Gotujemy na wolnym ogniu dosłownie
przez chwilę by lekko zmiękły
Na dno żaroodpornego naczynia
dajemy warstwę sosu pomidorowego
następnie układamy gołąbki,
wierzch polewamy pozostałą częścią sosu.
Naczynie przykrywamy pokrywką
(jeśli nie posiadamy naczynia z pokrywką
możemy okryć folią aluminiową)
Zapiekamy w 180C przez ok.45min
gdy zostaje nam farsz możemy
zawinąć go w sparzoną włoską kapustę,
a następnie przygotować jak
tradycyjne gołąbki
(gotować w garnku ok. 30min)
Smacznego :)
Słyszałam o gołąbkach z pekińskiej kapustki, ale nie miałam jeszcze sposobności skosztować. Miłego wieczoru Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńKochana, za każdym razem kiedy tutaj do ciebie zagladam, staję się bardzo głodna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, ale te twoje to po prostu marzenie... wyglądają przepysznie!
serdecznie cię ściskam moja kochana przyjaciółko:)
a ja mam taką ochotę na gołąbki;-)
OdpowiedzUsuńpzdr