sobota, 24 stycznia 2015

gołąbki z kaszą i pieczarkami otulone kapustą pekińską









Składniki:


 1 szkl. pęczaku jęczmiennego
1 szkl.kaszy gryczanej prażonej
pieczarki (wedle uznania)
1 cebula
3 ząbki czosnku
kapusta pekińska
natka pietruszki
szczypta majeranku
sól i pieprz do smaku

sos pomidorowy 
najlepiej taki domowy
( do przygotowania swojego użyłam kilku pomidorów uprzednio sparzonych i obranych ze skórki,
 jeden słoik przecieru pomidorowego ,cebulkę , 2 ząbki czosnku ,świeże oregano,bazylię,
liśc laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz,odrobinę cukru oraz oliwę z oliwek )
dla dodania pikanterii można użyć
drobniutko pokrojoną papryczkę chilli


Przygotowanie:


obie kasze gotujemy na sypko,
cebule i czosnek kroimy w kostkę,
  szklimy delikatnie na  oleju
w międzyczasie dokładnie myjemy pieczarki,
kroimy i wrzucamy na patelnię
całośc dusimy przez chwilę.
Następnie dodajemy kasze,
 posiekaną pietruszkę,
 doprawiamy i dokładnie mieszamy

Oddzielamy liście od kapusty pekińskiej,
umieszczamy w gotującej się
(osolonej) wodzie.
Gotujemy  na wolnym ogniu dosłownie
przez chwilę by lekko zmiękły

Na dno żaroodpornego naczynia
dajemy warstwę sosu pomidorowego
następnie układamy gołąbki,
wierzch polewamy pozostałą częścią sosu.
Naczynie przykrywamy pokrywką
(jeśli nie posiadamy naczynia z pokrywką
możemy okryć folią aluminiową)
Zapiekamy w 180C przez ok.45min






gdy zostaje nam farsz możemy
zawinąć go w sparzoną włoską kapustę,
a następnie przygotować jak 
tradycyjne gołąbki
 (gotować w garnku ok. 30min)






Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Słyszałam o gołąbkach z pekińskiej kapustki, ale nie miałam jeszcze sposobności skosztować. Miłego wieczoru Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, za każdym razem kiedy tutaj do ciebie zagladam, staję się bardzo głodna!
    Uwielbiam gołąbki, ale te twoje to po prostu marzenie... wyglądają przepysznie!
    serdecznie cię ściskam moja kochana przyjaciółko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam taką ochotę na gołąbki;-)
    pzdr

    OdpowiedzUsuń