czyli klasyka kuchni azjatyckiej
...
Składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego
(na pierwszy raz proponuję 300g z TAO-TAO)
mięso mielone
makaron ryżowy
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru
czerwona papryka
pędy bambusa
kiełki fasoli MUNG
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka grzybków MUN
sos sojowy
Przygotowanie:
cebulę i czosnek obieramy,
kroimy w kostkę i szklimy w WOKu
Następnie dodajemy mięso mielone,
marchew trzemy na tarce w drobne słupki
paprykę i kapustę kroimy w paski
i wraz z kiełkami fasoli oraz pędami bambusa
wrzucamy do mięsa,
doprawiamy sosem sojowym
(wedle uznania)
ścieramy ok 2cm imbiru.
Smak można zaostrzyć dodając sos chilli
Grzybki moczymy w wodzie ok 20min,
odcedzamy i odcinamy końcówki nóżek,
kroimy w cienkie paski i wrzucamy do WOKa
Makaron przygotowujemy osobno
tzn.wrzucamy do naczynia z wrzątkiem,
przykrywamy i odstawiamy na ok.3min
Następnie odcedzamy i kroimy na paski o długości ok.5cm
Makaron jest jednym z ostatnich składników jakie dodajemy do naszego farszu.
Wszystko należy dokładnie wymieszać.
Gdy w farszu mamy nieco nieodparowanych płynów
zostawiamy na chwilę w cedzaku
(by pozbyć się nadmiaru wilgoci
i aby sajgonki nie explodowały nam podczas smażenia)
Placki zanurzamy pojedynczo
na ok. 2sekundy w ciepłej wodzie,
delikatnie odsączamy
i kładziemy na desce.
Farsz nakładamy łyżką stołową
i zawiajmy jak gołąbki
Układamy obok siebie na stolnicy
(uważając by się nie posklejały)
Smażymy w głębokim oleju
ok. 3min,
nastepnie odsączamy na papierowym ręczniku
Sajgonki możemy również:
piec w piekarniku
i gotować na parze (ok.15min)
oraz spożywać ,,na zimno"
(zawinięte w papier ryżowy)
oraz spożywać ,,na zimno"
(zawinięte w papier ryżowy)
Podajemy zawsze z sosem ,,do maczania"
np. słodko-pikantnym chilli
lub sosem do sajgonek
lub sosem do sajgonek
Możemy również sami sporządzic taki sos
1)
3 łyżki drobnego cukru
4 łyżki octu ryżowego
180ml.sosu rybnego
1 papryczka chilli
(drobno posiekana)
2 ząbki czosnku
2 gałązki szczypiorku
4 łyżki posiekanej kolendry
4 łyzki posiekanej mięty
2)
sos słodkie chilli
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 ząbki czosnku
Smacznego
widzę że Azja rozkręciła cię na dobre -super może też spróbuję je zrobić bo uwielbiam
OdpowiedzUsuńsajgonki to kolejny mój debiut w kuchni azjatyckiej :)
UsuńKochana... ale z ciebie kusicielka:))
OdpowiedzUsuńściskam mocno i ślę buziaki
Mmm wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń