poniedziałek, 23 lutego 2015

SAJGONKI


czyli klasyka kuchni azjatyckiej
...







Składniki:


1 opakowanie papieru ryżowego
(na pierwszy raz proponuję 300g z TAO-TAO)
mięso mielone 
makaron ryżowy
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru
czerwona papryka
pędy bambusa
kiełki fasoli MUNG
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka grzybków MUN
sos sojowy




Przygotowanie:


cebulę i czosnek obieramy,
 kroimy w kostkę i szklimy w WOKu
Następnie dodajemy mięso mielone,
marchew trzemy na tarce w drobne słupki
paprykę i kapustę kroimy w paski
i wraz z kiełkami fasoli oraz pędami bambusa
wrzucamy do mięsa,
doprawiamy sosem sojowym
(wedle uznania)
ścieramy ok 2cm imbiru.
Smak można zaostrzyć dodając sos chilli

Grzybki moczymy w wodzie ok 20min,
odcedzamy i odcinamy końcówki nóżek,
kroimy w cienkie paski i wrzucamy do WOKa

Makaron przygotowujemy osobno
tzn.wrzucamy do naczynia z wrzątkiem,
przykrywamy i odstawiamy na ok.3min
Następnie odcedzamy i kroimy na paski o długości ok.5cm
Makaron jest jednym z ostatnich składników jakie dodajemy do naszego farszu.

Wszystko należy dokładnie wymieszać.

Gdy w farszu mamy nieco nieodparowanych płynów
zostawiamy na chwilę w cedzaku
(by pozbyć się nadmiaru wilgoci
i aby sajgonki nie explodowały nam podczas smażenia) 

Placki zanurzamy pojedynczo
 na ok. 2sekundy w ciepłej wodzie,
delikatnie odsączamy
i kładziemy na desce.
Farsz nakładamy łyżką stołową
i  zawiajmy jak gołąbki
Układamy obok siebie na stolnicy
(uważając by się nie posklejały)
Smażymy w głębokim oleju
ok. 3min,
nastepnie odsączamy na papierowym ręczniku

Sajgonki możemy również:
   piec w piekarniku
   i gotować na parze (ok.15min)
 oraz spożywać ,,na zimno"
(zawinięte w papier ryżowy)


Podajemy zawsze z sosem ,,do maczania"
np. słodko-pikantnym  chilli
 lub sosem do sajgonek


Możemy również sami sporządzic taki sos

1)

3 łyżki drobnego cukru
4 łyżki octu ryżowego
180ml.sosu rybnego
1 papryczka chilli 
(drobno posiekana)
2 ząbki czosnku
2 gałązki szczypiorku
4 łyżki posiekanej kolendry
4 łyzki posiekanej mięty


2)

sos słodkie chilli
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 ząbki czosnku
 







 Smacznego










4 komentarze:

  1. widzę że Azja rozkręciła cię na dobre -super może też spróbuję je zrobić bo uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sajgonki to kolejny mój debiut w kuchni azjatyckiej :)

      Usuń
  2. Kochana... ale z ciebie kusicielka:))
    ściskam mocno i ślę buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń