wtorek, 7 października 2014

jesienna nalewka z jabłek




Składniki:

750ml. wódki
250ml.wody
ok. 1 kg jabłek
300g. cukru
laska wanilii
goździki
cynamon
anyż


Przygotowanie:

jabłka starannie myjemy
 ( nie obieramy i nie szypułkujemy)
 umieszczamy w szklanym naczyniu
dodajemy przyprawy
(cynamon,anyż...)
całość zasypujemy cukrem
wlewamy szklankę ciepłej wody
na koniec zalewamy wódką
Naczynie należy szczelnie zamknąć
i odstawić na 6 tygodni.
Pamiętając o codziennym mieszaniu :)
Po upływie min. 6 tygodni
nalewkę należy dokładnie przefiltrować,
przelać do butelek i szczelnie zakorkować .
Nalewki przechowujemy w zaciemnionym miejscu





NA ZDROWIE !!!!









5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! Taka trochę hmmm świąteczna :) Ciekawe jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata,musisz koniecznie wypróbować jest wspaniale świąteczna :)

      Usuń
  2. wszystko tylko nie cynamon dla mnie :)
    pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm..bez cynamonu nie byłaby to ta sama nalewka :)
      >buziaki<

      Usuń
  3. Nalewki z jabłek nigdy nie piłam... ale na pewno jest przepyszna...
    Piękny ma kolor!!!
    Jak pięknie podana!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń