Składniki:
500g. mąki
1/2 kostki świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 żółtka
1 całe jajko
100g cukru
100g masła
szczypta soli
*opcjonalnie
rodzynki,cukier cynamonowy,płatki migdałów
Przygotowanie:
drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru w ciepłym mleku
i odstawiamy na chwilę
żółtka ,jajko i cukier ubijamy mixerem na puszystą masę
mąkę z odrobiną soli przesiewamy przez sito
Do jajek dodajemy stopniowo zaczyn drożdżowy
i mąkę - mixując nadal (hakiem)
następnie roztopione i przestudzone masło
ciasto powinno być dokładnie wyrobione
następnie przykrywamy je ściereczką
i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia
* opcjonalnie do ciasta dodajemy rodzynki
Mniejszą blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
z ciasta formować kulki
i układać obok siebie
odstawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia
Tuż przed wstawieniem do piekarnika
wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać cukrem cynamonowym i płatkami migdałów
Piec w 180C przez ok. 40-50min.
Smacznego :)
Wygląda smakowicie, ale ja cynamonu nie toleruje :)
OdpowiedzUsuńcynamon można opcjonalnie czyli niekoniecznie :)
UsuńWspaniały wypiek :) bardzo lubię takie drożdżowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wyglądają!!! Widziałam juz na fb i ślinka już mi ciekła!:)
OdpowiedzUsuńbuziaczki kochana