środa, 7 stycznia 2015

buchta by Edith





Składniki:


500g. mąki
1/2 kostki świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 żółtka
1 całe jajko
100g cukru
100g masła
szczypta soli

*opcjonalnie
   rodzynki,cukier cynamonowy,płatki migdałów


Przygotowanie:


drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru w ciepłym mleku
i odstawiamy na chwilę
żółtka ,jajko i cukier ubijamy mixerem na puszystą masę
mąkę z odrobiną soli przesiewamy przez sito
Do jajek dodajemy stopniowo zaczyn drożdżowy
i mąkę - mixując nadal (hakiem)
następnie roztopione i przestudzone masło
ciasto powinno być dokładnie wyrobione
następnie przykrywamy je ściereczką 
i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia

* opcjonalnie do ciasta dodajemy rodzynki

Mniejszą blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
z ciasta formować kulki
i układać obok siebie
 odstawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia

Tuż przed wstawieniem do piekarnika
wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać cukrem cynamonowym i płatkami migdałów
Piec w 180C przez ok. 40-50min.



















Smacznego :)









4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, ale ja cynamonu nie toleruje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynamon można opcjonalnie czyli niekoniecznie :)

      Usuń
  2. Wspaniały wypiek :) bardzo lubię takie drożdżowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przepysznie wyglądają!!! Widziałam juz na fb i ślinka już mi ciekła!:)
    buziaczki kochana

    OdpowiedzUsuń