środa, 9 kwietnia 2014

Czosnek niedźwiedzi - najcenniejszą rośliną w ogrodzie :)


Osobiście uwielbiam czosnkowe smaki
więc zachęcam wszystkich czosnkomaniaków
do sporządzenia przepysznego pesto
które wydaje sie idealne nie tylko jako dodatek do makaronów
ale również do zwykłych kanapek,grillowanych bułeczek
zup,ryb,mięs oraz tart lub wypiekania chleba
 i również jako nowalijkę do wszelakiego rodzaju sałatek




Składniki:

 50g swieżych liści niedzwiedziowych
     50g startego Parmezanu
                        (w  zależności od tego, jakiego sera użyjecie, taki będzie stopień słoności pesto)
50g orzeszków Piniowych
(obok tradycyjnych orzeszków piniowych można dodać prażony słonecznik,orzechy laskowe lub pistacje)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
60-80ml dobrej oliwy extra vergine

Przygotowanie:

do blendera wrzucić wszystkie składniki
blendować do momentu uzyskania pożądanej masy






Gotowe pesto można umieścić w słoiczku,zalać warstwą oliwy i przechowywać przez kilka dni w lodówce



Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Pytanie tylko gdzie dostać liście niedźwiedziowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli znajomi nie mają w ogródku to poszukiwać na okolicznych bazarkach lub w sklepach ze zdrową żywnością....ponoć też sprzedają wysyłkowo (?)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, genialny pomysł. Jak tylko znajdę zaraz biorę się do roboty. Dziękuję i pozdrawiam.
    http://lifegoodmorning.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń