wtorek, 27 stycznia 2015

twarogowe bułeczki śniadaniowe






Składniki:

4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. ciepłej wody
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
7g.suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru drobnego
1 łyżeczka soli
25dag. twarogu
(użyłam Klinka)
1 jajko
2 żółtka

do posypania:
otręby żytnie,sezam,czarnuszka...



Przygotowanie:


drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie,
dodajemy cukier,sól i żółtka
oraz przesianą mąkę.
Następnie dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę
i masło
wyrabiamy na gładkie ciasto,
w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Odstawiamy na ok. 40min do wyrośnięcia,
po tym czasie zarabiamy jeszcze raz
i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok.20min

Formujemy bułeczki i układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy mlekiem
lub
roztrzepanym jajkiem
i posypujemy otrębami,sezamem.....

Pieczemy 10-15 min w 180C











Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam dobrej bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musisz się skusić na wykonanie moich bułeczek,nie bedziesz żałowała....są mega pulchniuteńkie, a z ciepłym mlekiem smakują wprost wybornie :)

      Usuń
  2. No tak, co tutaj do ciebie kochana nie zajrzę, to same pysznosci!!!
    Oj, ile ja bym dała za taką bułeczkę, dwie bułeczki...
    Powiedz Mi kochana, dlaczego nie możemy mieszkać blizej siebie?:)
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. ♥ dziękuję za każde Twoje odwiedziny i przemiłe komentarze ♥

      Usuń