niedziela, 18 stycznia 2015

śniadanie po prowansalsku....




takie prowansalskie babeczki
 to banalnie prosty pomysł
 na przepyszne śniadanie







Składniki:


czerwona papryka
pieczarki
oliwki czarne i zielone
pomidorki koktajlowe
feta lub mozarella
szczypior
odrobina rozmarynu,tymianku
i świeżej bazylii
5 jajek
100ml. mleka
sól do smaku
odrobina posiekanego żółtego sera do posypania


Przygotowanie:

ulubione dodatki pokrojone w kostkę
umieszczamy w formie do muffinek
jajka roztrzepujemy z ziołami, mlekiem
i szczyptą soli
wszystkie dodatki zalewamy masą jajeczną
wierzch posypujemy kawałkami serka
zapiekamy ok. 20min w 180C

UWAGA !
jeśli do zapiekania używamy innych foremek niż silikonowe
warto  nasmarować je tłuszczem














 doskonale smakują 
podane w towarzystwie oliwek
oraz papryczek czereśniowych wypełnionych kozim serem








Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Widziałam rano, na fb, że będzie to przepyszne śniadanko... MNIAM:) I ten domek jest cudowny:)
    Ściskam cię mocno kochana

    OdpowiedzUsuń