czwartek, 29 stycznia 2015

pasta z awokado i cieciorki






Składniki:


1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 szkl. ugotowanej cieciorki
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
natka kolendry lub szczypiorek


Przygotowanie:



ciecierzycę zalewamy 3 krotną ilością wody
i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy do miękkości
ale odcedzając ją - nie wylewamy wody w której się gotowała

Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem,
przyprawiamy do smaku,
całość skrapiamy sokiem z cytryny
Następnie dobrze mieszamy by składniki się połączyły.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta dolewamy do niej nieco wywaru z ciecierzycy
Nie polecałabym dodawać oleju - awokado to taki tłuszcz natury ;)
Wierzch posypujemy natką kolendry lub szczypiorkiem.

Dla dodania odrobiny pikanterii możemy jeszcze doprawić pieprzem cayenne







Smacznego :)




2 komentarze: