środa, 22 października 2014

dyniowe risotto








Składniki:


ryż (Arborio)
kawałek dyni prowansalskiej
marchewka
cebula
groszek zielony
3 szkl. bulionu warzywnego
białe wino wytrawne
łyżka masła
sól,pieprz
Parmezan


Przygotowanie:


przygotowujemy bulion warzywny
na patelni rozgrzewamy olej
następnie należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę
a po chwili  ryż i masło
cały czas należy pamiętać o mieszaniu.
Stopniowo podlewamy dość ciepłym bulionem,
wrzucamy marchewkę
( pokrojoną wedle uznania )
zmniejszamy  płomień by ryż nie gotował sie zbyt szybko
(bo będzie kleisty na zewnątrz i twardy w środku)
następnie dodajemy pokrojona dynię i groszek
dolewamy wino
stale mieszamy aż ryż wsiąknie płyn
pamiętając,że konsystencja risotta nie powinna być zbyt gęsta
doprawiamy do smaku
Tuż przed podaniem posypujemy tartym Parmezanem

*opcjonalnie 
risotto możemy posypać świeżą natką pietruszki





 Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale... że aż ślinka cieknie!!! Ściskam kochana cieplutko i pozdrawiam, miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto z dynią- obowiązkowa propozycja jesienna ;) Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń