wtorek, 4 listopada 2014

pieczone jabłka


czyli
krótki i aromatyczny post.....
wieczorową porą...




Składniki:

kilka jabłek
żurawina
(suszona lub ze słoiczka-HAND MADE)
rodzynki
suszona śliwka kalifornijska
orzechy laskowe
płatki migdałów
miód
cynamon
mielony anyż
odrobina Rumu lub Amaretto


Przygotowanie:

jabłka dokładnie myjemy,
wydrążamy miąższ
następnie kroimy w drobną kostkę
i mieszamy z żurawiną,
śliwką,rodzynkami,migdałami
...
doprawiamy cynamonem i anyżem,
jeśli jabłka są kwaśne- odrobiną miodu
Dla wzbogacenia smaku 
możemy dodać odrobinę Rumu lub Amaretto
Tak powstałym farszem 
napełniamy jabłka
i przykrywamy je odciętą częścią z ogonkiem.
Pieczemy w żaroodpornym naczyniu
30-40 min
(w zależności od wielkości jabłek)
w 180C















Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Hihi, no to się zgrałyśmy dziś z tymi pieczonymi jabłkami :))) Taki pyszny deser to ja mogę jeść codziennie!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ten deser znika w naszym domu obłędnie szybko :)
      pozdrawiam słonecznie:)

      Usuń
  2. Piękne fotki...apetycznie wygląda...skusilaś!!!
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie dziękuję za miłe słowo :)
      buziaki przesyłam :*

      Usuń
  3. Wyobrażam sobie jak musiało pięknie pachnieć... jabłka, cynamon, anyż... aż u mnie roznosi się ten zapach! Takie jabłuszka przepyszne są na pewno!!!
    ściskam mocno kochana

    OdpowiedzUsuń