piątek, 10 października 2014

bardzo aromatyczna zupa krem z pieczonych warzyw





Składniki:

5 pomidorów (Lima)
3 czerwone papryki
2 cebule
2 ziemniaki
1 szkl. bulionu
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
gęsty jogurt naturalny
sól,cukier,pieprz,
świeży tymianek,oregano,kurkuma

*opcjonalnie 
mozarella
czerwona pasta z curry


Przygotowanie:

piekarnik rozgrzewamy do 180C
w międzyczasie myjemy warzywa,
nie obieramy
i kroimy w ćwiartki.
Jedynie z papryki wydrążamy gniazda nasienne
Warzywa układamy na blasze 
wyłozonej papierem do pieczenia
skrapiamy oliwą
lekko oprószamy solą
i cukrem (by się lekko skarmelizowały)
pieczemy ok.45min
 Warzywa się pieką
a my przygotowujemy bulion
Następnie upieczone obieramy ze skórki
(papryka,cebula,czosnek...)
 mixujemy na masę o pożądanej konsystencji
podlewając gorącym bulionem,
 przelewamy do garnka
i powoli mieszając zgotowujemy,
doprawiamy do smaku.

Do każdej porcji
(tuż przed podaniem)
dodajemy kleksik jogurtu
lub
pokrojoną w kostkę mozarellę

Podajemy koniecznie w towarzystwie świeżo upieczonej bagietki
posypanej tymiankiem







Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Takie zupki to ja uwielbiam .....
    Pyszności )

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kasiu,smakuje niesamowicie....
      pomijając fakt,że zanim zmiksowałam warzywa to prawie połowę zjadłam :)

      Usuń
  3. Kochana, jak pięknie podane... wyglada przepysznie i na pewno smakuje jeszcze lepiej!!!
    Pięknego, radosnego weekendu moja droga

    OdpowiedzUsuń