sobota, 17 maja 2014

Penne z wędzoną makrelą




Składniki:

1 świeża wędzona makrela
200 g makaronu penne
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
8 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
½ łyżeczki oregano (najlepiej świeże)
3 łyżki białego wina
kilka łyżek jogurtu LIGHT
1  łyżka posiekanej bazylii


Przygotowanie:

 Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości
i podzielić na mniejsze kawałki
makaron ugotować al dente
w międzyczasie przygotowujemy sos
papryczkę,cebulę oraz czosnek obieramy
i kroimy w kostkę
(czosnek w nieco mniejszą)
suszone pomidorki kroimy w paski
 na patelni rozgrzewamy olej
zaczynamy od zeszklenia cebuli
nastepnie dodajemy pomidory,papryczkę i czosnek
 po chwili posypujemy oregano
podlewamy niewielką ilością białego wina
następnie zaprawiamy jogurtem 
dusimy by sos zgęstniał
Makrelę - rozdrobnioną w kawałki
 dodajemy już na samym końcu
tak,by ryba tylko sie ogrzała
Całość łączymy z ugotowanym uprzednio makaronem
i posypujemy obficie bazylią.
Do dekoracji możemy jeszcze użyć listków oregano.
Znakomicie smakuje na ciepło


Smacznego :) 








1 komentarz: