środa, 7 maja 2014

miód (syrop) z mniszka lekarskiego


taki własnoręcznie przygotowany miód przyda się w każdej domowej apteczce
choćby ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze
oraz w kuchni jako dodatek do twarożku,placuszków,ciast,słodzenia herbaty......



Aby samodzielnie zrobić miód z mniszka 
należy zebrać 450-500 szt. kwiatów
Kwiaty najlepiej zbierać w maju i w słoneczny dzień
koniecznie przed południem - kiedy jest najbardziej otwarty
i z dala od szos

ponadto potrzebujemy:
ok. 1kg cukru
1 dużą cytrynę
1l wody


Przygotowanie:


tuż po przyjściu do domu rozkładamy kwiaty na papierowym ręczniku kuchennym
(najlepiej na zewnątrz)
i pozostawiamy je tak na kilka godzin
by pozbyć sie z nich niepożądanych lokatorów
następnie przekładamy kwiaty do garnka
pod żadnym pozorem nie wolno ich płukać w wodzie !!!
 (wtedy pozbędziemy sie pyłków które są najważniejszym składnikiem naszego miodu)
zalewamy wodą
gotujemy na małym ogniu ok. 15min
(od momentu zagotowania)
odstawiamy do macerowania w chłodne miejsce na ok 24h
Przez czystą gazę wyciskamy płyn z kwiatów
do czystego garnka
a resztę płynu przecedzamy przez sitko
dodajemy cukier i sok wyciśniety z cytryny
(przecedzając go również przez sitko)
całość dokładnie mieszamy
gotujemy na niewielkim ogniu ok.2h
od czasu do czasu mieszając
a gdy zgęstnieje




przelewamy go do wyparzonych słoiczków
i dokładnie zakręcamy,
odwracamy do góry dnem
i kocykujemy do wystygniecia




Voila !









2 komentarze:

  1. No straszną mam ochotę wypróbować ten specyfik, tylko żeby ten deszcz w końcu przestał padać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przypomnienie przepisu, jednego roku wyszło nam tyle miodu z mniszka, że znalazł też zastosowanie jako syrop do drinków ;)
    Fajne słoiczki!

    OdpowiedzUsuń