wtorek, 6 maja 2014

Gdy Edyta się nudzi.....


otóż gdy Edyta się nudzi...
to zaczyna wypiekać...
dziś efektem mojej nudy
były Chlebki Naan by Edith....
wykonałam je w kilku wersjach...

oto wersja numer 1
ze szparagami







Składniki:
na chlebki Naan

500g mąki
300ml mleka
2 łyżeczki suszonych lub 15g świeżych drożdży
2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki oleju
200ml gęstego jogurtu naturalnego 


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, w środku zrobić zagłębienie. 
W rondlu ustawionym na małym ogniu podgrzać mleko do temp. pokojowej.
 Jeżeli do przygotowania chlebka używamy świeżych drożdży, 
należy je wymieszać z odrobiną mąki oraz mleka
 i odstawić na bok, by wyrosły.

Do mąki dodać drożdże, czarnuszkę
 lub inne dostępne w naszej kuchni zioła
(u mnie są to często zioła prowansalskie)
 proszek do pieczenia oraz sól.
 W drugiej misce wymieszać jaja, olej i jogurt,
 całość przelać do mąki wraz z 250ml mleka
 i dobrze wymieszać.
 Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i ugniatać przez 5 minut,
 aż będzie elstyczne i gładkie. 
odstawić do wyrośnięcia

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. 
ciasto podzielić na kilka części
i  formować palcami, nadając każdej kształt łzy
chlebki z nadzieniem wypiekać ok 10min 
uzupełniając płyn w kuchence

na chlebkach możemy zapiekać zarówno szparagi 
(które lepiej uprzednio zblanszować)
czosnek
suszone pomidory z żurawiną
(smakują wyśmienicie)
szpinak.....
możliwości jest wiele....
Chlebki przed upieczeniem smarujemy lekko oliwą
i układamy na nich co tylko dusza zapragnie :)
doprawiamy ulubionymi ziołami
                                               wierzch lekko posypujemy fetą lub mozarellą







a oto wersja numer 2 
ze szpinakiem

 szpinak możemy z powodzeniem 
zastąpić czosnkiem niedzwiedzim :)






Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz