Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
jajko
kajzerka
marchewka
czosnek
czerwona czubryca
pieprz kolorowy
kminek
gałązka kopru
Przygotowanie :
piersi mielimy w maszynce do mięsa
dodajemy kajzerkę uprzednio namoczoną w mleku
(lub w wodzie)
dokładnie mieszamy
dodajemy jajko
ścieramy marchewkę
przeciskamy czosnek przez praskę
obficie posypujemy czerwoną czubrycą
do smaku przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem kolorowym
dodajemy kminek i posiekany koper
(wedle upodobań)
wszystko należy dokładnie wyrobić
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
i wysypujemy odrobiną bułki tartej
przekładamy do niego mięso
wierzch posypujemy
kminkiem i pieprzem
Pieczemy ok. 1h w 180C
Tak wykonana pieczeń nadaje się zarówno do krojenia na kanapki
jak i również pokrojona w grube plastry
jako dodatek mięsny do drugiego dania
Smacznego :)
Edytko narobiłaś mi smaka :)) Chyba spróbuję kiedyś.
OdpowiedzUsuń:)
Bardzo spodobał i sie przepis! Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńmiłego popołudnia kochana:)