środa, 19 listopada 2014

pieczeń drobiowa





Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
jajko
kajzerka
marchewka
czosnek
czerwona czubryca
pieprz kolorowy
kminek
gałązka kopru


Przygotowanie :

piersi mielimy w maszynce do mięsa
 dodajemy kajzerkę uprzednio namoczoną w mleku
(lub w wodzie)
dokładnie mieszamy
dodajemy jajko
ścieramy marchewkę
przeciskamy czosnek przez praskę
obficie posypujemy czerwoną czubrycą
do smaku przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem kolorowym
dodajemy kminek i posiekany koper
(wedle upodobań)
wszystko należy dokładnie wyrobić

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
i wysypujemy odrobiną bułki tartej
przekładamy do niego mięso
wierzch posypujemy
kminkiem i pieprzem

Pieczemy ok. 1h w 180C






Tak wykonana pieczeń nadaje się zarówno do krojenia na kanapki
jak i również pokrojona w grube plastry
 jako dodatek mięsny do drugiego dania








Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Edytko narobiłaś mi smaka :)) Chyba spróbuję kiedyś.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo spodobał i sie przepis! Na pewno wypróbuję!
    miłego popołudnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń