piątek, 21 listopada 2014

nocne bułeczki


które rosną  - kiedy Ty śpisz  ...









Składniki:

25g masła
7g drożdży instant
1 szkl mleka
jajko
1/2 łyżeczki soli
500g mąki pszennej
odrobina mleka do posmarowania bułek
lub roztrzepane jajko

do posypania :
mak
czarnuszka
słonecznik
sezam
otręby żytnie
...


Przygotowanie:

mąkę przesiać do miski
masło rozpuścić,przestudzić
i dodac do mąki
następnie sól,mleko
jajko i drożdże
zagnieść dobrze ciasto 
(na gładką masę)
podzielić na 12 równych części
uformować bułeczki
klasyczne - okrągłe
lub zaplatane
Gotowe bułeczki ułożyc na blasze
 wyłożonej papierem do pieczenia
przykryć folią
i wstawić na noc do lodówki

Rano rozgrzać piekarnik do 250C
bułeczki posmarować mlekiem 
lub roztrzepanym jajkiem
posypać ulubionymi ziarnami
Piec 10-12min na złoty kolor


Wystudzić na kratce









Smacznego :)








6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie i bardzo smacznie!
    cudownego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buziaki wraz z bułeczkami już do Ciebie wysłałam :*******

      Usuń
  2. Bułeczki wyglądają smakowicie, a przepis nie wydaje się trudny do wykonania. Dawno nic nie robiłem w kuchni i chyba czas do niej powrócić i spróbować wykonać coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest mega prosty :) serdecznie zapraszam do skorzystania,bo przecież nie ma nic pyszniejszego jak świeże i pachnące bułeczki na śniadanko :)
      pozdrawiam i życzę miłego weekendowania :))))

      Usuń
  3. To chyba już wiem jak będzie wyglądać moje jutrzejsze - niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki wyglądają cudnie :) Coś czuję, że za kilka godzin wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń