poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Quiche z czosnkiem niedźwiedzim




Składniki:


Ciasto

250g mąki
150g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Masa

garść czosnku niedzwiedziego
( można dodać również bazylię)
150g Fety lub Mozarelli
4 jajka
150ml mleka lub śmietany
pieprz,gałka muszkatołowa
kilka pomodorków koktajlowych przekrojonych na pół
lub ćwiartki z jednego dużego

opcjonalnie można dodać ok 100g parmezanu



Przygotowanie:

należy je zacząć od przygotowania ciasta
pokroić zimne masło,dodać mąkę,jajko i sól
zagnieść ciasto
następpnie włożyć do lodówki na ok. 30 min
rozwałkować na grubość ok.3mm
wyłożyć nim formę do tarty starannie uciskając brzegi
na ciasto polożyć folię aluminiową,
 na wierzch wysypać kulki ceramiczne do pieczenia ( jako obciążenie)
piec w nagrzanym do 200st piekarniku ok 20min
gdy ciasto siedzi już w piekarniku
zabieramy się do przygotowania masy
dość grubo siekamy czosnek niedzwiedzi i Fetę
jajka roztrzepujemy z mlekiem lub śmietaną
doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową
gdy ciasto jest podpieczone usuwamy folię z kulkami
zalewamy masą jajeczną
temperature w piekarniku zmniejszamy do 190st
i zapiekamy całość przez kolejne 40-45min
po wyjęciu z piekarnika  odstawiamy qiche na ok 10min
następnie kroimy na talerze


Smacznego :)


















4 komentarze:

  1. Super pomysł z czosnkiem niedźwiedzim. A gdzie zaopatrujesz się w czosnek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu,odpowiedziałam Ci już na to pyatnie w poscie o pesto niedzwiedzim :)
      ale jeśli tam nie zajrzałaś napisze jeszcze raz..otóz o ten czosnek możesz podpytać znajomych,dziś dużo ludzi ma go u siebie w przydomowych ogródkach,możesz również poszukać na okolicznych bazarkach,ponoć sprzedają też wysyłkowo (?)
      pozdrawiam :)

      Usuń