sobota, 12 kwietnia 2014

późne śniadanie...


 Plajstrowa  mądrość na dziś:
 "najsmaczniejsze śniadanie - to PÓŹNE śniadanie !!!!!!!" 


fot.PLAjSTER



w związku z powyższym chciałabym zaproponować
na to spóznione śniadanko
 przepyszne i rozpływające sie w ustach
bułeczki z czosnkiem niedzwiedzim
do których wypiekania 
zabrałyśmy się z Panną K
                                                             już od samego poranka :)





Składniki:

40 g świeżych drożdży
1 szkl. letniego mleka
płaska łyżeczka cukru
1 jajko
80g miękkiego masła
odrobina soli
 


Przygotowanie:


drożdże mieszamy z letnim mlekiem 
do miski przesiewamy połowę mąki
dodajemy jajko i wyrośnięte nieco drożdże
mieszamy do połączenia składników
odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia
następnie dodajemy resztę mąki
i miękkie masło i odrobinę soli
ciasto wyrabiamy na gładką i lśniącą masę
odstawiamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia
po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy w prostokąt
powierzchnię smarujemy uprzednio przygotowanym masłem z czosnku niedzwiedziego
ciasto zwijamy w rulon
i kroimy w plastry ok. 2cm
każdy z nich układamy na papierze do pieczenia
następnie smarujemy wszystkie bułeczki rozmąconym jajkiem
wierzch można posypać sezamem
pieczemy 5-8min w piekarniku nagrzanym do 250st.
uważając by nie przypalić bułeczek

najlepiej smakują na ciepło !!!






Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz