sobota, 14 listopada 2015

ululane jabłka












Składniki:


jabłka
rodzynki
migdały
orzechy
rum
masło
cynamon
lody waniliowe
bita śmietana
(do dekoracji)



Przygotowanie:


rodzynki i orzechy zalewamy
(osobno) 
rumem na min 1h
Jabłka dokładnie myjemy
odcinamy ,,kapelusze"
a środek wydrążamy
zostawiając ok 1cm miąższu.
Namoczone uprzednio migdały i orzechy
obieramy ze skórki
i siekamy ostrym nożem.
Dominowe czekoladki kroimy
w kostkę,



dodajemy rodzynki wraz z odrobiną 
rumu w którym się moczyły,



delikatnie oprószamy cynamonem
Całość dokładnie mieszamy w misce.
Tak powstałym farszem napełniamy jabłka.
Nastęnie układamy w żaroodpornym naczyniu
uprzednio wysmarowanym masłem.
Po piórku masełka dajemy również 
na wierzch każdego jabłka
i przykrywamy kapelusikiem.

Pieczemy w 180C ok 25-30min
(w zależności od rodzaju jabłek) 

Podajemy jeszcze ciepłe
z gałką lodów waniliowych
udekorowane bitą śmietaną
i kawałkami dominowych czekoladek




















Smacznego :)










2 komentarze:

  1. U mnie były ostatnio takie jabłuszka... Ale Twoje wyglądają przepysznie i do tego te lody, ze znów bym zjadła:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. to właśnie nie kto inny jak Ty zainspirował mnie do wyczarowania mojej wersji :))))

    OdpowiedzUsuń