niedziela, 17 sierpnia 2014

przecier pomidorowy







Składniki:

ok. 2kg pomidorów LIMA
1,5 łyżki soli 
(u mnie himalajska)
1 łyżka cukru
(trzcinowy)

*opcjonalnie
liście laurowe
ziele angielskie
bazylia



Przygotowanie:

pomidory umyć i sparzyć
obrać ze skórki
pozbawić twardych części
usunąć gniazda nasienne
pokroić w ćwiartki
wrzucic do WOKa
doprawić
gotować na małym ogniu
odparowując nadmiar wody
następnie całość mixujemy
 lub przecieramy przez sito
(jeśli przeszkadzają nam pestki nasion)
po zagotowaniu
przelewamy do wyparzonych uprzednio słoiczków
zakręcamy 
i pasteryzujemy ok. 15min

*opcjonalnie
oliwa z oliwek po 1 łyżeczce na każdy słoik
do przecieru można również dodać ulubione zioła



VOILA !





Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Uwielbiam przecier pomidorowy własnej roboty np. do spaghetti czy pomidorówki:)
    Pycha!!!
    BUZIAKI kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, domowy przecier. Świetna sprawa na zimę i nie tylko :>
    Można do pizzy wykorzystać! :)

    OdpowiedzUsuń