środa, 15 stycznia 2014

mini babeczki cytrynowe



Składniki:

na ciasto
4 jajka
1 szkl.mąki 
1/2 szkl.cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z 1 cytryny
50g masła
1-2 łyżek extraktu cytrynowego (domowej roboty)
szczypta soli

na lukier
1/2 szkl.cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
łyżka gorącej wody

Przygotowanie:

z białek ubij pianę,odstaw
utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia
a następnie roztopione masło,sok i skórkę z cytryny
dokładnie zmiksuj
delikatnie wymieszaj masę z białkami
napełnij silikonowe foremki
piecz w 180 C ok 25-30 min

gdy babeczki ostygną polewamy je lukrem
z masy wychodzi 18 mini babeczek 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz