wtorek, 25 sierpnia 2015

kiszone pomidory







Składniki :


pomidory
(u mnie jest to mieszanka koktajlówek i limy)
czosnek
chrzan
koper

zalewa:
na 1l wody / 1łyżka soli kamiennej
liść laurowy
ziele angielskie



Przygotowanie:


zaczynamy od przegotowania wody
z której wykonamy zalewę.
  Solimy wg proporcji podanych powyżej.
 Do gorącej jeszcze wody
dodajemy jeden lub dwa liście laurowe
i kilka ziaren ziela angielskiego
(które opcjonalnie tuż przed zalaniem słoików
możemy usunąć)

W wyparzonych słoikach
kładziemy na dnie koper,
czosnek i kilka płatków chrzanu
Następnie dość ciasno 
układamy w nich
uprzednio umyte pomidory,
zalewamy gorącą zalewą
i dobrze zakręcamy.
Dla pewności możemy jeszcze 
pasteryzować dosłownie kilka minut.
lub
zakręcone już słoiczki
odwracamy do góry dnem
i kocykujemy do wystygnięcia










Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Pięknie słoiczki z pyszną zawartością:) Kochana, czy ja mogę sie do Ciebie wprowadzić?:):):):)
    to co pokazujesz tutaj i na fb tylko kusi:)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczne zdjęcia. Bardzo ciekawy blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś takie pomidorki, ciekawy smak , no i mam w końcu przepis .
    Dzięki że się podzieliłaś , pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń