czwartek, 26 lutego 2015

omletowe wariacje







Składniki:

wędzony łosoś
cukinia
szczypior
3 duże jajka
(koniecznie od szczęśliwej kury ze wsi)
odrobina mleka
odrobina mąki
łyżka masła
(by omlet sie nie przypalił podczas smażenia)
sól i pieprz do smaku

* opcjonalnie sałata masłowa do dekoracji



Przygotowanie:


 do jednej z misek dajemy oddzielone żółtka
do drugiej białka z odrobiną soli.
Do żółtek dodajemy kolejno
mleko,mąkę i masło (roztopione)
dokładnie mieszamy
(by nie było grudek)
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy do masy.
Plastry łososia rwiemy w kawałki
i również dodajemy do tej samej miski
wraz z posiekanym szczypiorkiem,
doprawiamy do smaku solą
i świeżo zmielonym pieprzem
Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek.
Całość delikatnie mieszamy
i wylewamy na rozgrzaną (suchą) patelnię,
smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy na talerzu udekorowanym sałatą,
wierzch posypujemy jeszcze odrobiną szczypiorku

*moja propozycja
na wierzchu naszego omleta
możemy dodatkowo położyć 
kilka plastrów łososia,
skropić go delikatnie cytryną
i posmarować odrobiną chrzanu
wtedy będzie mega pyszny :)))))







Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Wiesz kochana... chyba zaślinię klawiaturę zaraz... :)
    PYSZNIE WYGLĄDA :):):)

    OdpowiedzUsuń