środa, 17 grudnia 2014

zakwas buraczany




Aby nasza świąteczna uczta
była tradycyjna
i przede wszystkim zdrowa
to już niestety ostatni dzwonek
by zabrać się za  przygotowanie
zakwasu buraczanego
...






Składniki:


ok.1 kg. buraków
kilka ząbków czosnku
3-4 szt. liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
* opcjonalnie kilka ziaren pieprzu
2 łyżki soli kamiennej
(niejodowanej)
lub
himalajskiej
przegotowana letnia woda


Przygotowanie:


buraczki myjemy i obieramy ze skórki
następnie kroimy w plasterki
układamy w kamionce
 lub
szklanym naczyniu
dodajemy pokrojony czosnek
i przyprawy
Całośc zalewamy uprzednio przegotowaną
i przestudzoną wodą
wymieszaną z solą.
Na wierzch można dodać piętkę z chleba żytniego
(na naturalnym zakwasie)
Naczynie należy przykryć gazą
i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce.
Po 5-7 dniach należy zebrać powstałą pianę
i przecedzić całość przez gazę
lub sito.
Zakwas przelewamy do wyparzonych buteleczek
i zamykamy/zakręcamy


Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać przez kilka tygodni w lodówce.
Należy jeszcze pamietać,że zakwas cały czas pracuje
i w związku z powyższym im starszy - tym jest kwaśniejszy








kto raz zakisi buraki w domu
już nigdy nie sięgnie
 po sklepowy koncentrat buraczany
pełen konserwantów



Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Edytka wspaniale! Pewnie w smaku będzie wyborny! Moja mama w tym roku też się pokusiła na domowy zakwas...szkoda, że nie spróbuję go osobiście :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam barszcz:) W wigilię wypijam chyba litr:) z uszkami albo pierogami:)
    Już się nie mogę doczekać, a barszcz to zawsze mama robi u nas:)
    piękne zdjecia kochana!
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń