sobota, 13 grudnia 2014

pierniczki






Składniki:

300g. mąki pszennej
100g.maki żytniej
2 jajka
100g. cukru drobnego przemiału
100g.masła
4 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
 (Handmade)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
zmielone migdały
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki Amaretto lub Rumu

lukier królewski do ozdobienia:

białko z 1 jajka
14 dkg.cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

wszystkie składniki dobrze utrzeć
lub ubić mikserem 
na puszystą białą masę


lub zwykły lukier:

cukier puder
sok z cytryny


przyprawa korzenna do piernika:

4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 szczypty mielonego anyżu
3 łyżeczki mielonych gozdzików
3 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonego kminku
szczypta kolorowego pieprzu

do rozdrabniania przypraw możemy użyć 
młynka lub moździerza
 zmielone przyprawy przesiewamy,
mieszamy i przekładamy do słoiczka



Przygotowanie:



masło,miód i cukier rozpuszczamy w rondelku
na małym ogniu
dokładnie mieszamy
odstawiamy do przestudzenia
mąkę przesiać
dodać zmielone migdały
kakao,przyprawę korzenną i sodę
wymieszać
dodać otartą skórkę z cytryny
przestudzoną masę wlać do mąki
i dodać alkohol
następnie dokładnie zagnieść ciasto
przykryc ściereczką
i odstawić na noc do lodówki.

ciasto rozwałkować na grubość ok 4mm 
wykrawać pierniczki
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
 piec w 180C przez ok. 10min
przestudzić na siatce
następnie polukrować 





















jeśli są pierniczki....
to musi być też kawka....
koniecznie marcepanowa....




Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Prześlicznie Ci wyszło :) i pierniczki i zdjęcia :) Pozdrawiam cieplutko :* Aż mi zapchaniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, ale mnie zauroczyłaś magia zdjeć:) Pieknie!
    i pierniczki cudne i choineczka:)
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń