środa, 30 lipca 2014

Faszerowana cukinia





Składniki:

kilka okrągłych cukiń
mięso mielone
(w moim przypadku pierś z kurczaka)
opcjonalnie kilka pieczarek
cebula
ryż
3 ząbki czosnku
nieco przecieru pomidorowego
 (u mnie ten handmade - klik)
oregano,sól,pieprz,odrobina cukru


Przygotowanie:

ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
cukinie myjemy i wydrążamy środki
pozostawiąc brzegami ok 0,5cm miąższu
cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na patelni
(jeśli robimy wersję  z pieczarkami dodajemy pokrojone pieczarki)
następnie przemielone mięsko i doprawiamy,
dokładnie mieszamy,
dodajemy ryż
opcjonalnie nieco wody
(ja nie dodawałam bo mój koncentrat był nieco rzadszy niż kupny)
chwilkę trzymamy na ogniu mieszając
doprawiamy ostatecznie.
Gotowym farszem napełniamy cukinie
wierzch można posypać odrobiną bułki tartej
 lub startym serem,
położyć piórko masła
i fru.... do piekarnika
zapiekamy przez ok. 30min w 180C





Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Mmmm....kolejny świetny przepis od Edytki, zapewne smaczny... i jak pięknie przygotowany-REWELACJA! :)
    Oczywiście zdjęcia również fantastyczne, zresztą jak zawsze ;)
    Buzka Edith xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej... ale te cukinie przepysznie wyglądają!!! MNIAM:)
    Bardzo lubię takie dania:) Piękne, apetyczne zdjęcia Edytko:)
    miłego dnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń