sobota, 14 czerwca 2014

truskawki w kruchym cieście


oczywiscie sezon na truskawki nadal trwa
zapraszam więc do kolejnej wariacji
z cyklu moje truskawkowo....




 Składniki:


ciasto
1kg truskawek
2,5 szkl. mąki 
200g zimnego masła
5 żółtek
2 łyzki cukru


masa

5 białek
0,5 szkl cukru
2 budynie waniliowe
(bez cukru)
1/3 szkl oleju



Przygotowanie:

zimne masło -posiekać
wymieszać z maką,
proszkiem do pieczenia i cukrem
dodać żółtka
szybko zagnieść ciasto na blacie
podzielić na 2 części
2/3 i 1/3 ciasta
każdy kawałek zawijamy w folię
i wkładamy min na 1h do zamrażlnika
w międzyczasie oczyszczamy truskawki
blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
2/3 ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach
pieczemy przez ok. 15min w 180C
nieco studzimy
białka ubijamy na sztywna masę
dodajemy cukier i budynie
mieszamy
jako ostatni składnik dodajemy olej
ponownie mieszamy.
Masę wylać na spód,
ułożyc truskawki
na wierzch zetrzec drugą częśc ciasta
piec ok 45min w 180C




Smacznego :)

( oryginalny przepis pochodzi od klik w link )


7 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho :) Dostanę kawałeczek ??

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto musi być bardzo pyszne, bo wygląda bosko! Chętnie skorzystam z przepisu!!!
    Kochana, udanej reszty weekendu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia,jest baaardzo pyszne....przepis naprawdę wart wykonania :)
      Tobie również cudownej niedzieli >buziaki<

      Usuń
  3. Obłędnie wygląda :) zjadłabym teraz taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata,wpadaj więc na kawałek....dziś w menu jest jeszcze sorbet truskawkowo-kokosowy :)

      Usuń
  4. Truskawki to jest to co uwielbiam najbardziej. W Antoludkowie goszczą obecnie wypieki tylko z truskawkami bo kiedy jak nie teraz? Twoje ciasto wygląda obłędnie chętnie bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń