wtorek, 19 maja 2015

mozarella macerowana w oliwie z dodatkiem ziół








Składniki:


mozarella
(w jednym kawałku lub w małych kulkach)
oliwa z oliwek
(extra virgin)
świeże zioła
(tymianek,oregano,rozmaryn...)
kilka ziaren kolorowego pieprzu
lub
papryczka chilli
(jeśli lubicie na ostro)
1-2 ząbków czosnku
(na słoiczek)
szczypta soli
(np.himalajskiej)



Przygotowanie:


mozarellę odsączamy z zalewy,
rwiemy na kawałki - jeśli jest w dużej kuli,
tą w małych kulkach zostawiamy w oryginalnym kształcie.
Na dnie wyparzonego słoiczka układamy kolejno
zioła,czosnek,kawałek mozarelli,pieprz itd.
*opcjonalnie w wersji na ostro
kawałeczek chilli
Na koniec całość zalewamy oliwą,
zamykamy słoik
i odstawiamy do lodówki.

Mozarella jest w pełni aromatyczna
 i gotowa do spożycia już po kilku dniach
i stanowi doskonały dodatek 
do grzanek,kanapek,sałatek
 (oliwę możemy wykorzystać jako dressing)

W identyczny sposób możemy również 
marynować fetę



















Smacznego :)







2 komentarze: