poniedziałek, 16 grudnia 2013

pieczeń drobiowa







Składniki:

4 płaty z kurczaka
2 jajka
2 łyżki sosu sojowego
 3 płaskie łyżki bułki tartej
papryka słodka ( w proszku) sól,pieprz do smaku
czosnek wedle upodobań ( u mnie są to 4 ząbki)
niecałe 100g białego winka


Przygotowanie:

piersi zmielić w maszynce wraz z czosnkiem
do powstałej masy mięsnej dodać przyprawy podane powyżej,
pieczeń można też wzbogacić smakiem ulubionych ziół
porządnie wymieszać
następnie mięsko włożyć do foremki ( keksówka)
piec w 180st niecałe 1,5 h ( 30min przed upływem czasu wyłączyć w piekarniku górne grzanie by uniknąć przypalenia skórki)



z powyższej pieczeni można też stworzyć wersję świąteczną dodając do mięska suszone Śliwki



smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz