Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 szkl. ugotowanej cieciorki
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
natka kolendry lub szczypiorek
Przygotowanie:
ciecierzycę zalewamy 3 krotną ilością wody
i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy do miękkości
ale odcedzając ją - nie wylewamy wody w której się gotowała
Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem,
przyprawiamy do smaku,
całość skrapiamy sokiem z cytryny
Następnie dobrze mieszamy by składniki się połączyły.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta dolewamy do niej nieco wywaru z ciecierzycy
Nie polecałabym dodawać oleju - awokado to taki tłuszcz natury ;)
Wierzch posypujemy natką kolendry lub szczypiorkiem.
Dla dodania odrobiny pikanterii możemy jeszcze doprawić pieprzem cayenne
Smacznego :)
oj taka pasta-PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńcudownego weekendu kochana
brzmi super! a awokado zimą jest dla nas nr 1 w dodatkach :)
OdpowiedzUsuń