Osobiście uwielbiam czosnkowe smaki
więc zachęcam wszystkich czosnkomaniaków
do sporządzenia przepysznego pesto
które wydaje sie idealne nie tylko jako dodatek do makaronów
ale również do zwykłych kanapek,grillowanych bułeczek
zup,ryb,mięs oraz tart lub wypiekania chleba
i również jako nowalijkę do wszelakiego rodzaju sałatek
Składniki:
50g swieżych liści niedzwiedziowych
50g startego Parmezanu
(w zależności od
tego, jakiego sera użyjecie, taki będzie stopień słoności pesto)
50g orzeszków Piniowych
(obok tradycyjnych orzeszków piniowych można dodać prażony słonecznik,orzechy laskowe lub pistacje)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
60-80ml dobrej oliwy extra vergine
50g orzeszków Piniowych
(obok tradycyjnych orzeszków piniowych można dodać prażony słonecznik,orzechy laskowe lub pistacje)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
60-80ml dobrej oliwy extra vergine
Przygotowanie:
do blendera wrzucić wszystkie składniki
blendować do momentu uzyskania pożądanej masy
Gotowe pesto można umieścić w słoiczku,zalać warstwą oliwy i przechowywać przez kilka dni w lodówce
Smacznego :)
Bardzo ciekawy pomysł. Pytanie tylko gdzie dostać liście niedźwiedziowe?
OdpowiedzUsuńjeśli znajomi nie mają w ogródku to poszukiwać na okolicznych bazarkach lub w sklepach ze zdrową żywnością....ponoć też sprzedają wysyłkowo (?)
OdpowiedzUsuńWow, genialny pomysł. Jak tylko znajdę zaraz biorę się do roboty. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://lifegoodmorning.blogspot.com/