Składniki:
cukinia
mięsko mielone
(tylko nie garmażeryjne)
czerwona papryka
cebula
czosnek
bulion warzywny
mozarella
lub
kawałek ulubionego żółtego sera
świeże oregano i tymianek
sól,pieprz,papryka czerwona słodka
*opcjonalnie
suszone pomidory
Przygotowanie:
cukinie dokładnie myjemy i osuszamy
odcinamy ,,czapeczki"
wydrążamy miąższ
środek cukini solimy i delikatnie pieprzymy
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Na patelni szklimy cebulę
pokrojoną w kostkę
dodajemy pokrojony w dużą kostkę
miąższ cukini
oraz czosnek
podlewamy lekko bulionem.
Dusimy przez chwilę,
dodajemy mielone mięso.
Doprawiamy
świeżymi lub suszonymi ziołami,
solą,pieprzem oraz papryką.
Na koniec dodajemy starty na tarce o dużych oczkach
żółty ser
lub
mozarellę
mieszamy.
Następnie nadziewamy nasze cukinie,
przykrywamy kapelusikami.
Na blachę nalewamy bulion
dorzucamy jeszcze kilka liści laurowych
i ziela angielskiego.
Wkładamy do piekarnika
i pieczemy w 180st. ok 30-40min
(w zależności od wielkości cukiń)
Pieczemy przykryte folią aluminiową
lub
papierem do pieczenia.
Przed podaniem
wierzch posypujemy serem
startym na tarce o drobnych oczkach
i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
(najlepiej kolorowym)
Jeżeli zostanie nam jeszcze farsz
możemy nadziać nim również paprykę :)
a teraz ucałuj kucharza :)
Smacznego :)
Jakie cudowności, wow! :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle, gdy do Ciebie kochana zagladam staję się głodna jak wilk:)
OdpowiedzUsuńbuziaki na weekend:) i dużo słoneczka
Pysze danie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, zapraszam do siebie jestem tu nowa.Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuń