piątek, 31 lipca 2015

cukinia faszerowana








Składniki:



cukinia
mięsko mielone
(tylko nie garmażeryjne)
 czerwona papryka
cebula
czosnek
bulion warzywny
mozarella
lub
kawałek ulubionego żółtego sera 
świeże oregano i tymianek
sól,pieprz,papryka czerwona słodka

*opcjonalnie
suszone pomidory




Przygotowanie:


cukinie dokładnie myjemy i osuszamy
odcinamy ,,czapeczki"
wydrążamy miąższ
środek cukini solimy i delikatnie pieprzymy
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Na patelni szklimy cebulę 
pokrojoną w kostkę
dodajemy pokrojony w dużą kostkę
miąższ cukini
oraz czosnek
podlewamy lekko bulionem.
Dusimy przez chwilę,
 dodajemy mielone mięso.
 Doprawiamy 
świeżymi lub suszonymi ziołami,
solą,pieprzem oraz papryką.
Na koniec dodajemy starty na tarce o dużych oczkach 
żółty ser 
lub
mozarellę
mieszamy.

Następnie nadziewamy nasze cukinie,
przykrywamy kapelusikami.
Na blachę nalewamy bulion
dorzucamy jeszcze kilka liści laurowych
i ziela angielskiego.
Wkładamy do piekarnika 
i pieczemy w 180st. ok 30-40min
(w zależności od wielkości cukiń)
Pieczemy przykryte folią aluminiową
lub
papierem do pieczenia.

Przed podaniem
wierzch posypujemy serem
startym na tarce o drobnych oczkach
i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
(najlepiej kolorowym)

Jeżeli zostanie nam jeszcze farsz
możemy nadziać nim również paprykę :)




























a teraz ucałuj kucharza :)








Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Jakie cudowności, wow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle, gdy do Ciebie kochana zagladam staję się głodna jak wilk:)
    buziaki na weekend:) i dużo słoneczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog, zapraszam do siebie jestem tu nowa.Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń