Składniki:
1/2 kg. twarogu
ok.4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki waniliowego extraktu homemade
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
twaróg zmielić
lub
przepuścić przez praskę,
mąkę przesiewamy do misy,
dodajemy sodę
i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto
(można mikserem)
Następnie rozwałkowujemy na placek
o grubości ok. 1cm.
Za pomocą szklanki i kieliszka
wycinamy krążki z dziurką w środku.
Smażymy na rozgrzanym smalcu
lub oleju
z obu stron na złoty kolor,
następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu
na papierowych ręcznikach.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
lub
lukrujemy
Smacznego :)
Ach... takie oponki robiłam z mamą jak byłam mała... cudowne wspomnienie z dziecinstwa:)
OdpowiedzUsuńAle twoje kochana wyglądają przepysznie... już cały dzień mi na nie ślinka leciała:) widziałam na fb:)
buziaki kochana
Cudne te oponki :) Takie domowe pyszności!
OdpowiedzUsuńKocham tłusty czwartek właśnie za takie pyszności, kiedy można się nimi objadać do woli :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)