środa, 14 stycznia 2015

oponki






Składniki:


1/2 kg. twarogu
ok.4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki waniliowego extraktu homemade
2 łyżeczki sody oczyszczonej



Przygotowanie:


twaróg zmielić
 lub 
przepuścić przez praskę,
mąkę przesiewamy do misy,
dodajemy sodę 
i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto
(można mikserem) 
Następnie rozwałkowujemy na placek
o grubości ok. 1cm.
Za pomocą szklanki i kieliszka
wycinamy krążki z dziurką w środku.
Smażymy na rozgrzanym smalcu
lub oleju
z obu stron na złoty kolor,
następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu
na papierowych ręcznikach.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
lub
lukrujemy













Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Ach... takie oponki robiłam z mamą jak byłam mała... cudowne wspomnienie z dziecinstwa:)
    Ale twoje kochana wyglądają przepysznie... już cały dzień mi na nie ślinka leciała:) widziałam na fb:)
    buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te oponki :) Takie domowe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tłusty czwartek właśnie za takie pyszności, kiedy można się nimi objadać do woli :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń