Składniki:
na spód
1 szkl. mąki
2 łyżki drobnego cukru
125g. masła
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli
na nadzienie
3 duże jabłka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki roztopionego masła
*opcjonalnie
szczypta mielonego anyżu
szczypta mielonych goździków
na wierzch
roztrzepane jajko do posmarowania brzegów
brązowy cukier do obsypania (brzegów)
mus jabłkowy (klik )
do posmarowania tarty (po upieczeniu)
lub
zwykły dżem
(wedle uznania)
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy,mieszamy z solą i cukrem
dodajemy masło,wodę i siekamy nożem
następnie szybko zagniatamy
formujemy kulę,zawijamy w folię spożywczą
i odstawiamy na 1h do lodówki
w międzyczasie przygotowujemy nadzienie :
jabłka obieramy,wydrążamy gniazda nasienne
i kroimy w ćwiartki,wrzucamy do miseczki
następnie obsypujemy cukrem,cynamonem i odrobiną kardamonu,
dobrze mieszamy
Gdy ciasto już się schłodziło
rozwałkowujemy je na kształt koła
o średnicy ok.30cm.
Rozwałkowane ciasto trzeba delikatnie przenieść
(na wałku)
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Następnie smarujemy je roztopionym masłem
pozostawiając ,,wolny" rant ok.5cm
Jabłka układamy w kółko
(najlepiej by na siebie lekko zachodziły)
Zawiajmy brzeg ciasta na jabłka,
a nastepnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem
i posypujemy cukrem
Pieczemy w 190C przez 40-45min
Po upieczeniu możemy posmarować wierzch ciasta (jabłka)
dżemem lub musem jabłkowym
Smacznego :)
Cynamon o nie!
OdpowiedzUsuńo tak...duuuuużo cynamonu,bo cynamon jest mniam :)
UsuńDużo cynamonu, dużo jabłek... no cudownie wyglada:)
OdpowiedzUsuńbuziaczki
również uwielbiam cynamon...duuużo cynamonu,mnóstwo cynamonu,wszędzie cynamon,......a zwłaszcza w towarzystwie jabłek :)
Usuńwczoraj robiłam konfitury z cebuli i tam też dodałam szczyptę cynamonu :)