środa, 28 stycznia 2015

tarta z jabłkami






Składniki:

na spód

1 szkl. mąki
2 łyżki drobnego cukru
125g. masła
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli

na nadzienie

3 duże jabłka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki roztopionego masła 

*opcjonalnie
szczypta mielonego anyżu
szczypta mielonych goździków

na wierzch

roztrzepane jajko do posmarowania brzegów
brązowy cukier do obsypania (brzegów)
mus jabłkowy (klik
do posmarowania tarty (po upieczeniu)
lub
zwykły dżem
(wedle uznania)


Przygotowanie:


mąkę przesiewamy,mieszamy z solą i cukrem
dodajemy masło,wodę i siekamy nożem
następnie szybko zagniatamy
formujemy kulę,zawijamy w folię spożywczą
 i odstawiamy na 1h do lodówki

w międzyczasie przygotowujemy nadzienie :
jabłka obieramy,wydrążamy gniazda nasienne
i kroimy w ćwiartki,wrzucamy do miseczki
następnie obsypujemy cukrem,cynamonem i odrobiną kardamonu,
dobrze mieszamy

Gdy ciasto już się schłodziło
rozwałkowujemy je na kształt koła
o średnicy ok.30cm.
Rozwałkowane ciasto trzeba  delikatnie przenieść
 (na wałku)
 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Następnie smarujemy je roztopionym masłem
pozostawiając ,,wolny" rant ok.5cm 
Jabłka układamy w kółko 
(najlepiej by na siebie lekko zachodziły)
Zawiajmy brzeg ciasta na jabłka,
a nastepnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem
i posypujemy cukrem
Pieczemy w 190C przez 40-45min

Po upieczeniu  możemy posmarować wierzch ciasta (jabłka)
dżemem lub musem jabłkowym














Smacznego :) 











4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. o tak...duuuuużo cynamonu,bo cynamon jest mniam :)

      Usuń
  2. Dużo cynamonu, dużo jabłek... no cudownie wyglada:)
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również uwielbiam cynamon...duuużo cynamonu,mnóstwo cynamonu,wszędzie cynamon,......a zwłaszcza w towarzystwie jabłek :)
      wczoraj robiłam konfitury z cebuli i tam też dodałam szczyptę cynamonu :)

      Usuń