dziś nieco się polansujemy
i na kolację przyrządzimy sushi
:)
Składniki:
ryż do sushi
nori
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
czarny lub biały sezam
resztę składników dobieramy wedle własnych upodobań
u mnie były to:
świeży łosoś
surimi
zielony ogórek
papryka
mango
marchew
(pokrojona w słupki i namoczona na 2h w occie ryżowym by zmiekła)
awokado
szczypiorek
krewetki w tempurze
potrzebne będą również:
pałeczki do ryżu
(jeśli nie umiemy się nimi posługiwać
sushi jemy palcami)
w żadnym przypadku sushi nie jemy sztućcami,ani też nie dzielimy na części
bambusowa mata do zawijania
(dla początkujących )
Przygotowanie:
sushi zaczynamy od przygotowania ryżu.
Ryż należy dokładnie i kilkakrotnie umyć
zmieniając wodę tyle razy,ile będzie trzeba
(aż woda będzie klarowna)
następnie wsypujemy go do garnka.
Gotujemy pod przykryciem,
najpierw przez pierwsze 2min
(od momentu zagotowania)
na normalnym ogniu,
a nastepnie przez kolejne 10min na małym.
Po ugotowaniu odstawiamy go jeszcze na 15min
Nastepnie przekłądamy ryż do miski
i zaprawiamy octem ryżowym
(ok.4 łyżek)
delikatnie mieszamy
i studzimy.
Ryż najlepiej jest przygotowac godzinę wcześniej
Zaczynamy kolejny etap
czyli zawijanie.
Bambusową matę owijamy folią spożywczą
(by jej nie zabrudzić)
na macie kładziemy nori
,,błyszczącym" do dołu
a ,,chropowatym" do góry
i rozpoczynamy równomierne rozkładanie ryżu
(ryż układamy ,,luzno" nie dociskamy,nie uklepujemy)
uprzednio mocząc (każdorazowo)
dłonie w miseczce z wodą.
Następnie ryż smarujemy niewielką ilością wasabi....
na środku układamy ,,nadzienie"
czyli kto tam co tam uzna za stosowne :)
u nas było kilka wersji
rybna (łosoś,krewetki i surimi)
oraz warzywna (sałata,ogórek,mango...)
i zawijamy.....
pamiętając o tym,że zawsze zostawiamy na końcu
ok.1cm pasek nori na który nie nakładamy ryżu
lekko uciskając
(mata sprawia,że rolka niemalże sama się zawija)
końcówkę nawilżamy lekko wodą
by nam sie lepiej skleiło :)
gotowe rolki kroimy ostrym nożem
zawsze na 8 części
:)
po każdym krojeniu wycierajcie nóż
by zapobiec strzępieniu się wodorostów
przy kolejnym krojeniu.
Sushi podajemy z sosem sojowym,wasabi i marynowanym imbirem .....
Smacznego :)
Kochana, co ja będę pisać... wiesz o tym, że wszystko co pichcisz po prostu zjadłabym o każdej porze! Cudownie wygląda Twoje sushi:)
OdpowiedzUsuńściskam cię mocno
wielkie dzięki Nati ♥
Usuńto był mój debiut :)
Pięknie. Na wyjątkowe okazje :)
OdpowiedzUsuń