środa, 11 lutego 2015

SUSHI


dziś nieco się polansujemy
i na kolację przyrządzimy sushi
 :)





Składniki:


ryż do sushi
nori
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
czarny lub biały sezam



 resztę składników dobieramy wedle własnych upodobań

u mnie były to:

świeży łosoś
surimi
zielony ogórek
papryka
mango
marchew
 (pokrojona w słupki i namoczona na 2h w occie ryżowym by zmiekła)
awokado
szczypiorek 
krewetki w tempurze


potrzebne będą również:
pałeczki do ryżu
(jeśli nie umiemy się nimi posługiwać
sushi jemy palcami)
w żadnym przypadku sushi nie jemy sztućcami,ani też nie dzielimy na części
bambusowa mata do zawijania
(dla początkujących )




Przygotowanie:


sushi zaczynamy od przygotowania ryżu.
Ryż należy dokładnie i kilkakrotnie umyć 
zmieniając wodę tyle razy,ile będzie trzeba
(aż woda będzie klarowna)
następnie wsypujemy go do garnka.
                                                          Gotujemy pod przykryciem,
najpierw przez pierwsze 2min 
(od momentu zagotowania)
na normalnym ogniu,
a nastepnie przez kolejne 10min na małym.
Po ugotowaniu odstawiamy go jeszcze na 15min
Nastepnie przekłądamy ryż do miski
i zaprawiamy octem ryżowym
(ok.4 łyżek)
delikatnie mieszamy
i studzimy.

Ryż najlepiej jest przygotowac godzinę wcześniej

Zaczynamy kolejny etap
czyli zawijanie.
Bambusową matę owijamy folią spożywczą
(by jej nie zabrudzić)
na macie kładziemy nori
,,błyszczącym" do dołu
a ,,chropowatym" do góry
i rozpoczynamy równomierne rozkładanie ryżu
(ryż układamy ,,luzno" nie dociskamy,nie uklepujemy)
uprzednio mocząc (każdorazowo) 
dłonie w miseczce z wodą.
Następnie ryż smarujemy niewielką ilością wasabi....



 na środku układamy ,,nadzienie"
czyli kto tam co tam uzna za stosowne :)



u nas było kilka wersji
rybna (łosoś,krewetki i surimi)
oraz warzywna (sałata,ogórek,mango...)

i zawijamy.....
pamiętając o tym,że zawsze zostawiamy na końcu
ok.1cm pasek nori na który nie nakładamy ryżu
lekko uciskając
(mata sprawia,że rolka niemalże sama się zawija)
końcówkę nawilżamy lekko wodą
by nam sie lepiej skleiło :)

gotowe rolki kroimy ostrym nożem
zawsze na 8 części 
:)
po każdym krojeniu wycierajcie nóż
by zapobiec strzępieniu się wodorostów
przy kolejnym krojeniu.






Sushi podajemy z sosem sojowym,wasabi i marynowanym imbirem .....







                                             Smacznego :)








3 komentarze:

  1. Kochana, co ja będę pisać... wiesz o tym, że wszystko co pichcisz po prostu zjadłabym o każdej porze! Cudownie wygląda Twoje sushi:)
    ściskam cię mocno

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie. Na wyjątkowe okazje :)

    OdpowiedzUsuń