piątek, 23 stycznia 2015

hummus



Składniki:


200g ugotowanej ciecierzycy
4 łyżki pasty TAHINI
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
ok.70ml.wywaru z gotowania ciecierzycy
szczypta kuminu
sól i pieprz do smaku

*opcjonalnie
natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

ciecierzycę przed gotowaniem należy namoczyć
(najlepiej na noc)

Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę wrzucamy do blendera
dodajemy ok. 4 łyżek pasty sezamowej
jeśli jej nie posiadamy możemy z powodzeniem przygotować ją sami
4-5 łyżek ziaren sezamu prażymy na patelni
mixujemy z oliwą na gładką masę
i pasta gotowa :)
następnie do blendera dodajemy pozostałe składniki
mixujemy do otrzymania pożądanej masy
doprawiamy do smaku















Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o tej paście tahini. Cóż to jest? :)

    OdpowiedzUsuń