Składniki:
płatki róży
cukier
w proporcji
garść płatków : garść cukru
Przygotowanie:
delikatnie oczyszczamy świeżo zerwane płatki róży,
odcinamy białe końcówki
(w celu uniknięcia goryczy)
dokładnie rozcieramy w makutrze
lub
w mozdzieżu
(nie rozdrabniamy mechanicznie)
Nastepnie równomiernie rozkładamy
(cienką warstwą)
na blasze do pieczenia
lub
na tacy
uprzednio wyłożonej papierem,
przykrywamy gazą
i wystawiamy do ,,wyschnięcia"
na świeżym powietrzu
Może to trwać 2-3 dni
(lub suszymy w piekarniku)
pamiętając by od czasu do czasu
przemieszać cukier
(lubi się zbrylać)
Wysuszony-przekładamy do szczelnie zamknietego słoja
i stosujemy jako aromatyczne słodzidło
do herbat lub jako dodatek do wypieków
Smak cukru jaki uzyskamy głównie zależy od rodzaju róży jaką wykorzystamy
oraz od ilości użytych płatków
Smacznego :)
Super! Nie widziałam, że to taki prosty pomysł, a efekt jaki ładny i zapewne smaczny :).
OdpowiedzUsuńJa lubię pączki z różą :), a dziś akurat widziałam po raz pierwszy lody różane, ale jeszcze się nie skusiłam ;)
Pozdrawiam ciepło!
Robiłam cukier różany:) Jest boski:) ale twój ma tak śliczny kolorek, ze o moim lepiej nie wspominać:)
OdpowiedzUsuńcałuski weekendowe kochana
Dla mnie rewelacja :) Może jeszcze uda mi się zerwać trochę płatków, bo róża mi już prawie przekwita.
OdpowiedzUsuń