Składniki:
ogórki
woda
koper
(baldachy)
sól kamienna
(niejodowana)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek
chrzan
*opcjonalnie
marchew
Przygotowanie:
Przygotowanie ogórków
rozpoczynamy od namoczenia ich
na 1h w zimnej wodzie.
Wodę zagotowujemy,
dodając na 1l wody
1 płaską łyżkę soli kamiennej
dokładnie mieszamy-by sól się rozpuściła,
Nastepnie wrzucamy kilka liści laurowych
i kilka ziaren ziela angielskiego.
Tak przygotowaną wodę pozostawiamy do wystygnięcia.
W naczyniu
(najlepiej kamionkowym)
na dnie układamy baldachy kopru,
czosnek
kilka plasterków obranego chrzanu
*opcjonalnie
kilka plasterków marchwii
następnie układamy ogórki
i przekładamy koprem,
czosnkiem i chrzanem.
Na wierzchu pozostawiamy
kilka gałązek kopru.
Całość zalewamy wystudzoną wodą
tak,by zakryła wszystko.
Przykryć
i odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni
Smacznego :)
uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie mogę się doczekać pierwszych ogórasów....a jak już zakupię to nie mogę się doczekać małosolnych i zawsze podjadam z gara te dopiero co ,,ścięte" :D
UsuńAlez fantastyczne zdjecia robisz!
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję za komplement ♥
Usuń