piątek, 12 czerwca 2015

ogórki małosolne







Składniki:


ogórki
woda 
koper
(baldachy)
sól kamienna
(niejodowana)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek
chrzan

*opcjonalnie
marchew



Przygotowanie:


Przygotowanie ogórków
rozpoczynamy od namoczenia ich 
 na 1h w zimnej wodzie.

Wodę zagotowujemy,
dodając na 1l wody
1 płaską łyżkę soli kamiennej
dokładnie mieszamy-by sól się rozpuściła,
Nastepnie wrzucamy kilka liści laurowych
i kilka ziaren ziela angielskiego.
Tak przygotowaną wodę pozostawiamy do wystygnięcia.

W naczyniu 
(najlepiej kamionkowym)
na dnie układamy baldachy kopru,
 czosnek
kilka plasterków obranego chrzanu
*opcjonalnie
kilka plasterków marchwii
następnie układamy ogórki
i przekładamy koprem,
czosnkiem i chrzanem.
Na wierzchu pozostawiamy
kilka gałązek kopru.
Całość zalewamy wystudzoną wodą
tak,by zakryła wszystko.

Przykryć
i odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni


























Smacznego :)










4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. nigdy nie mogę się doczekać pierwszych ogórasów....a jak już zakupię to nie mogę się doczekać małosolnych i zawsze podjadam z gara te dopiero co ,,ścięte" :D

      Usuń
  2. Alez fantastyczne zdjecia robisz!

    OdpowiedzUsuń