Może nie jest najtańsze,
ale za to ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych
i jest bardzo proste do wykonania
w domowym zaciszu :)
Przede wszystkim działa oczyszczająco na nasz organizm,
obniża poziom cholesterolu,
nie zawiera kazeiny
(ciężkostrawnego białka które występuje w mleku krowim)
Nie zawiera laktozy,cholesterolu,
antybiotyków czy hormonów.
Mleko migdałowe
jest najczęściej używane jako zamiennik mleka krowiego
nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy.
Jest bardzo bogate:
w wapń
(na 100g mleka zawiera 400mg. wapnia)
białko,magnez,potas,selen,żelazo oraz fosfor.
Jest bogatym zródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
znajdziemy w nim również witaminy z grupy E,D,B i PP
Na mleko migdałowe powinny jednak uważać
osoby uczulone na orzechy !!!
Składniki:
1 szkl. migdałów
3 szkl.przegotowanej wody
Przygotowanie:
przygotowanie mleka migdałowego zaczynamy od namoczenia 1 szkl.migdałów w wodzie
i odstawienia ich na całą noc.
(min 8h)
Następnie obieramy ze skórki
(można pominąć ten krok)
i umieszczamy w blenderze.
Zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody
(jeszcze ciepłej)
mixujemy 2-3min
przelewamy mleko przez sito
wyłożone gazą
i dokładnie wyciskamy pozostałą masę
którą ponownie przekładamy do blendera,
zalewamy kolejną szklanką ciepłej wody
i ponownie mixujemy,
odcedzamy.
Czynność tę powtarzamy jeszcze raz.
Tak przygotowane mleko przechowujemy
w szklanym naczyniu
w lodówce przez kilka dni.
Pamiętając o wstrząśnięciu przed każdorazowym użyciem :)
Do osłodzenia mleka migdałowego
możemy użyć miodu lub syropu klonowego.
Miazgę pozostałą z wyrobu naszego mleka
możemy z powodzeniem użyć
dodając jako mączkę
do wypieku ciast,ciasteczek
naleśników lub chleba
ewentualnie
możemy ją wykorzystać jako domowy peeling :)
Smacznego :)
kokosowe już robiłam, teraz pora na migdałowe :) musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie piłam i nie robiłam... ciekawe jak smakuje:) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwspaniałego weekendu kochana:)