Składniki:
jabłka
rodzynki
migdały
orzechy
rum
masło
cynamon
lody waniliowe
bita śmietana
(do dekoracji)
Przygotowanie:
rodzynki i orzechy zalewamy
(osobno)
rumem na min 1h
Jabłka dokładnie myjemy
odcinamy ,,kapelusze"
a środek wydrążamy
zostawiając ok 1cm miąższu.
Namoczone uprzednio migdały i orzechy
obieramy ze skórki
i siekamy ostrym nożem.
Dominowe czekoladki kroimy
w kostkę,
dodajemy rodzynki wraz z odrobiną
rumu w którym się moczyły,
delikatnie oprószamy cynamonem
Całość dokładnie mieszamy w misce.
Tak powstałym farszem napełniamy jabłka.
Nastęnie układamy w żaroodpornym naczyniu
uprzednio wysmarowanym masłem.
Po piórku masełka dajemy również
na wierzch każdego jabłka
i przykrywamy kapelusikiem.
Pieczemy w 180C ok 25-30min
(w zależności od rodzaju jabłek)
Podajemy jeszcze ciepłe
z gałką lodów waniliowych
udekorowane bitą śmietaną
i kawałkami dominowych czekoladek
Smacznego :)
U mnie były ostatnio takie jabłuszka... Ale Twoje wyglądają przepysznie i do tego te lody, ze znów bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana
to właśnie nie kto inny jak Ty zainspirował mnie do wyczarowania mojej wersji :))))
OdpowiedzUsuń