środa, 21 października 2015

roladki z kurczaka



 danie z gatunku ,,jednogarnkowych"
przygotowane na blasze....

czyli Ty spokojnie popijasz kawkę
a obiad sam się robi
(czyt. piecze) 
:D







Składniki:



2 piersi z kurczaka
kilka plastrów boczku
(najlepiej wędzonego)
2 duże pory
kilka jabłek
kilka ziemniaków
białe wino
świeży tymianek
sól
pieprz 
olej

*opcjonalnie
suszona śliwka
lub 
suszone morele




Przygotowanie:




Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie szorujemy,
kroimy na ćwiartki,
oprószamy solą ,tymiankiem
i układamy na blasze.
Umytą porę kroimy w szerokie plastry,
solimy i  układamy obok ziemniaków.
Jabłka myjemy - nie obieramy,
kroimy w ćwiartki,
pozbawiamy gniazd nasiennych,
delikatnie skrapiamy cytryną
(by nam nie ściemniały)
i dokładamy na blachę.
Na końcu układamy piersi
uprzednio oprószone solą i pieprzem
zawinięte w boczku.

*opcjonalnie
do piersi możemy włożyć
suszone morele lub śliwki,
a następnie otulić boczkiem.

Całość skrapiamy delikatnie oliwą,
podlewamy niewielką ilością białego wina,
przykrywamy papierem do pieczenia
i pieczemy w 180C przez 45min.
10min przed końcem pieczenia
odkrywamy TYLKO roladki
(by się ładnie zrumieniły)

Po upieczeniu blendujemy jabłka
dodając kilka łyżek sosu własnego
powstałego podczas pieczenia.
Podajemy w osobnym naczyniu
jako sos do ,,maczania"
kawałków mięska lub ziemniaków.































Smacznego :)









6 komentarzy: