danie z gatunku ,,jednogarnkowych"
przygotowane na blasze....
czyli Ty spokojnie popijasz kawkę
a obiad sam się robi
(czyt. piecze)
:D
Składniki:
2 piersi z kurczaka
kilka plastrów boczku
(najlepiej wędzonego)
2 duże pory
kilka jabłek
kilka ziemniaków
białe wino
świeży tymianek
sól
pieprz
olej
*opcjonalnie
suszona śliwka
lub
suszone morele
Przygotowanie:
Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie szorujemy,
kroimy na ćwiartki,
oprószamy solą ,tymiankiem
i układamy na blasze.
Umytą porę kroimy w szerokie plastry,
solimy i układamy obok ziemniaków.
Jabłka myjemy - nie obieramy,
kroimy w ćwiartki,
pozbawiamy gniazd nasiennych,
delikatnie skrapiamy cytryną
(by nam nie ściemniały)
i dokładamy na blachę.
Na końcu układamy piersi
uprzednio oprószone solą i pieprzem
zawinięte w boczku.
*opcjonalnie
do piersi możemy włożyć
suszone morele lub śliwki,
a następnie otulić boczkiem.
Całość skrapiamy delikatnie oliwą,
podlewamy niewielką ilością białego wina,
przykrywamy papierem do pieczenia
i pieczemy w 180C przez 45min.
10min przed końcem pieczenia
odkrywamy TYLKO roladki
(by się ładnie zrumieniły)
Po upieczeniu blendujemy jabłka
dodając kilka łyżek sosu własnego
powstałego podczas pieczenia.
Podajemy w osobnym naczyniu
jako sos do ,,maczania"
kawałków mięska lub ziemniaków.
Smacznego :)
Takie podejście do tematu obiadu to mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.
dlatego uwielbiam jednogarnkówki :)
UsuńKochana, ty to za każdym razem sprawiasz, ze robię głodna:)
OdpowiedzUsuńPYCHAAAAA!
buziaki
>>♥ ♥ ♥<<
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję za uznanie :)
Usuń