Składniki:
ciasteczka korzenne
mandarynki
lub
pomarańcza
bita śmietana
(do dekoracji)
mascarpone
lub
ulubiony twarożek smakowy
bakalie
rum
lub
amaretto
Przygotowanie:
Bakalie zalewamy rumem lub amaretto
min na 1h
(najlepiej na noc)
Ciasteczka wkładamy do worka foliowego
i rozgniatamy na drobno.
Mandarynki lub pomarańczę filetujemy.
Na dnie każdej szklanki rozsypujemy warstwę rozdrobnionych ciasteczek
lekko skrapiając alkoholem w którym moczyły się bakalie.
Nastepnie jako drugą warstwę układamy
kawałki pomarańczy lub mandarynek
oraz rodzynki i orzeszki.
Jako trzecią warstwę rozprowadzamy serek
itd.....
Na koniec całość dekorujemy bitą śmietaną
Smacznego :)
Kochana, ty to jesteś kusicielką!!! Zrobię sobie na weekend taki deser, zaszaleję :):):)
OdpowiedzUsuńbuziaki