piątek, 18 października 2013

Pierś z kurczaka w miodowo-śliwkowej glazurze

Dziś na moim talerzu będzie królowała pierś z kurczaka w glazurze miodowo-śliwkowej



a oto przepis na moją wersję

Składniki :
2 piersi z kurczaka
sól i świeżo zmielony pieprz

Na marynatę:
ok.2 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu ( u mnie jest to zawsze mój ulubiony czyli lipowy)
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki dobrej jakości powideł śliwkowych 
( u mnie zawsze własnoręcznie wykonane z jednego powodu - nie cierpię przetworzonej żywności)
świeży tymianek
2 laski cynamonu ( opcjonalnie)
100ml czerwonego winka świątecznego ( np.Gluhwein)

Przygotowanie:
w garnuszku zagotowujemy składniki marynaty
odstawiamy do przestudzenia
filety z kurczaka myjemy i dokładnie oczyszczamy z kostek oraz błonek
solimy, pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu
( opcjonalnie można ponacinać filety)
polewamy mięso uprzednio wykonana marynata
odstawiamy do ,,przegryzienia'' im dluzej tym lepiej
nagrzewamy piekarnik do 180° i pieczemy ok.30min
po wyciągnięciu mięsa z piekarnika warto chwilę odczekać 
pokroić mięso w plasterki
podawać z ryżem

Smacznego :)



Beata Pawlikowska






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz