Składniki:
na rurki:
1/2 kg mąki pszennej
200g masła
200g gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
*opcjonalnie
1 żółtko
masło (do wysmarowania foremek)
cukier (do obsypania rurek)
na krem:
3 żółtka
25g.mąki pszennej
250ml.mleka
1 laska wanilii
250ml. śmietanki
2 łyżki cukru
*opcjonalnie
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,
dodajemy szczyptę soli,masło,
śmietanę,cukier puder i żółtko,
zagniatamy ciasto,
zawijamy w folię i schładzamy w lodówce
(ok.20-30min)
Następnie podsypując lekko mąką
ponownie zagniatamy
i cieniutko rozwałkowujemy.
Kroimy w długie paski
o szerokości ok.2cm
Foremki od rurek smarujemy masłem
i nawiajmy na nie paski ciasta
zaczynając od węższej częsci foremki.
Nastepnie obtaczamy rurki w cukrze
i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15min w 200C
Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek
i pozostawiamy do wystygnięcia.
Każdą rurkę nadziewamy przygotowaną uprzednio masą
(może to być również bita śmietana,budyń,gotowa masa karpatkowa,owoce....)
Rurki najlepiej smakują na następny dzień gdy nieco zmiękną :)
Smacznego :)
Ojej to musi być pyszne, ale ile to kalorii ;))
OdpowiedzUsuńhaha...kalorie przy tych pieszczotach podniebienia nie mają tu żadnego znaczenia :) raz się w końcu zyje-bo potem to już tylko straszy :D
UsuńJak te rurki-mistrzowskie rurki cudownie prezentują się na tej ślicznej paterce:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i uciekam:)
cudownego tygodnia kochana