niedziela, 1 marca 2015

rurki z kremem budyniowym








Składniki:


na rurki:

1/2 kg mąki pszennej
200g masła
200g gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

*opcjonalnie
 1 żółtko

masło (do wysmarowania foremek)
cukier (do obsypania rurek)


na krem:

3 żółtka
25g.mąki pszennej
250ml.mleka
1 laska wanilii
250ml. śmietanki
2 łyżki cukru

*opcjonalnie
2 łyżki masła


Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy na stolnicę,
dodajemy szczyptę soli,masło,
śmietanę,cukier puder i żółtko,
zagniatamy ciasto,
zawijamy w folię i schładzamy w lodówce
(ok.20-30min)

Następnie podsypując lekko mąką
ponownie zagniatamy
i cieniutko rozwałkowujemy.
Kroimy w długie paski
o szerokości ok.2cm



Foremki od rurek smarujemy masłem
i nawiajmy na nie paski ciasta
zaczynając od węższej częsci foremki.
Nastepnie obtaczamy rurki w cukrze
i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15min w 200C
Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek
i pozostawiamy do wystygnięcia.




Każdą rurkę nadziewamy przygotowaną uprzednio masą
(może to być również bita śmietana,budyń,gotowa masa karpatkowa,owoce....) 




Rurki najlepiej smakują na następny dzień gdy nieco zmiękną :)






Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Ojej to musi być pyszne, ale ile to kalorii ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha...kalorie przy tych pieszczotach podniebienia nie mają tu żadnego znaczenia :) raz się w końcu zyje-bo potem to już tylko straszy :D

      Usuń
  2. Jak te rurki-mistrzowskie rurki cudownie prezentują się na tej ślicznej paterce:)
    Częstuję się i uciekam:)
    cudownego tygodnia kochana

    OdpowiedzUsuń