piątek, 27 marca 2015

zakwas na żur wielkanocny











Składniki:



1 szkl. mąki razowej 
(chlebowej 2000)
1 szkl. płatków owsianych
3 szkl. letniej przegotowanej wody
3 ząbki czosnku


*opcjonalnie
majeranek (suszony)
1 łyżka zakwasu żytniego na chleb
(przyspiesza powstawianie zakwasu)
ziele angielskie
liśc laurowy




Przygotowanie:



w wyparzonym słoju lub naczyniu glinianym
mieszamy makę z przestudzona wodą
i płatkami
Nastepnie dodajemy obrany czosnek,
Można również dodać suszony majeranek.
Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką
lub gazą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Gotowy zakwas mieszamy,
przecedzamy na sicie
i przechowujemy w lodówce 
w szczelnie zamkniętym słoju lub butelce.


Pamiętajmy,
że zakwas dodajemy zawsze pod koniec gotowania :)
















































1 komentarz:

  1. O kochana, widze że przygotowania do świąt pełną parą...
    ale będzie pyszniutki żurek:):):)
    buziaki i słoneczka życzę!!!!!

    OdpowiedzUsuń