Składniki:
1 szkl. mąki razowej
(chlebowej 2000)
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. płatków owsianych
3 szkl. letniej przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
*opcjonalnie
majeranek (suszony)
1 łyżka zakwasu żytniego na chleb
(przyspiesza powstawianie zakwasu)
ziele angielskie
liśc laurowy
ziele angielskie
liśc laurowy
Przygotowanie:
w wyparzonym słoju lub naczyniu glinianym
mieszamy makę z przestudzona wodą
i płatkami
i płatkami
Nastepnie dodajemy obrany czosnek,
Można również dodać suszony majeranek.
Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką
lub gazą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Gotowy zakwas mieszamy,
przecedzamy na sicie
i przechowujemy w lodówce
przecedzamy na sicie
i przechowujemy w lodówce
w szczelnie zamkniętym słoju lub butelce.
Pamiętajmy,
że zakwas dodajemy zawsze pod koniec gotowania :)
O kochana, widze że przygotowania do świąt pełną parą...
OdpowiedzUsuńale będzie pyszniutki żurek:):):)
buziaki i słoneczka życzę!!!!!