Składniki:
5 pomidorów (Lima)
3 czerwone papryki
2 cebule
2 ziemniaki
1 szkl. bulionu
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
gęsty jogurt naturalny
sól,cukier,pieprz,
świeży tymianek,oregano,kurkuma
*opcjonalnie
mozarella
czerwona pasta z curry
Przygotowanie:
piekarnik rozgrzewamy do 180C
w międzyczasie myjemy warzywa,
nie obieramy
i kroimy w ćwiartki.
Jedynie z papryki wydrążamy gniazda nasienne
Warzywa układamy na blasze
wyłozonej papierem do pieczenia
skrapiamy oliwą
lekko oprószamy solą
i cukrem (by się lekko skarmelizowały)
pieczemy ok.45min
Warzywa się pieką
a my przygotowujemy bulion
Następnie upieczone obieramy ze skórki
(papryka,cebula,czosnek...)
Następnie upieczone obieramy ze skórki
(papryka,cebula,czosnek...)
mixujemy na masę o pożądanej konsystencji
podlewając gorącym bulionem,
podlewając gorącym bulionem,
przelewamy do garnka
i powoli mieszając zgotowujemy,
doprawiamy do smaku.
Do każdej porcji
(tuż przed podaniem)
(tuż przed podaniem)
dodajemy kleksik jogurtu
lub
pokrojoną w kostkę mozarellę
Podajemy koniecznie w towarzystwie świeżo upieczonej bagietki
posypanej tymiankiem
Podajemy koniecznie w towarzystwie świeżo upieczonej bagietki
posypanej tymiankiem
Smacznego :)
Takie zupki to ja uwielbiam .....
OdpowiedzUsuńPyszności )
zupka naprawdę grzechu warta :)
Usuńbrzmi bardzo apetycznie....
OdpowiedzUsuńKasiu,smakuje niesamowicie....
Usuńpomijając fakt,że zanim zmiksowałam warzywa to prawie połowę zjadłam :)
Kochana, jak pięknie podane... wyglada przepysznie i na pewno smakuje jeszcze lepiej!!!
OdpowiedzUsuńPięknego, radosnego weekendu moja droga