Składniki:
6 gruszek
czerwone słodkie wino
(u mnie był to Gluhwein)
100ml. Amaretto
gozdziki
200g.masła
4 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki sody
2 szkl. mleka
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
odrobina kardamonu
3 łyzki kakao
szczypta soli
Przygotowanie :
do dużego garnka wlewamy wino,Amaretto i wsypujemy gozdziki
obieramy gruszki pozostawiając w nich ogonki
lekko podgotowujemy je w alkoholu,
pozostawiamy najlepiej na noc
lub min. na kilka godzin.
W osobnym garczku rozpuszczamy masło,
dodajemy cukier i mleko
skłądniki należy dobrze ze soba wymieszać
i lekko schłodzić.
W osobnej misce łączymy pozostałe składniki
mąka,soda...
dodajemy jajka
i mieszając stopniowo dolewamy
przestudzoną masę tłuszczową
całość należy dobrze wymieszać
a następnie wylać po równo do 2 keksówek
Gruszki układamy pionowo w rzędzie
Pieczemy w 180C przez 50-60min
po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)
Wygląda przepięknie i jestem pewna, ze smakuje bardzo dobrze...piernik uwielbiam a z gruszkami to tym bardziej!
OdpowiedzUsuńŚciskam kochana
Fantastycznie się prezentują!!!
OdpowiedzUsuń