otóż gdy Edyta się nudzi...
to zaczyna wypiekać...
dziś efektem mojej nudy
były Chlebki Naan by Edith....
wykonałam je w kilku wersjach...
oto wersja numer 1
ze szparagami
Składniki:
na chlebki Naan
500g mąki
300ml mleka
2 łyżeczki suszonych lub 15g świeżych drożdży
2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki oleju
200ml gęstego jogurtu naturalnego
300ml mleka
2 łyżeczki suszonych lub 15g świeżych drożdży
2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki oleju
200ml gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, w środku zrobić zagłębienie.
W rondlu
ustawionym na małym ogniu podgrzać mleko do temp. pokojowej.
Jeżeli do
przygotowania chlebka używamy świeżych drożdży,
należy je wymieszać z
odrobiną mąki oraz mleka
i odstawić na bok, by wyrosły.
Do mąki dodać drożdże, czarnuszkę
Do mąki dodać drożdże, czarnuszkę
lub inne dostępne w naszej kuchni zioła
(u mnie są to często zioła prowansalskie)
proszek do pieczenia oraz sól.
W
drugiej misce wymieszać jaja, olej i jogurt,
całość przelać do mąki wraz
z 250ml mleka
i dobrze wymieszać.
Następnie ciasto przełożyć na
oprószony mąką blat i ugniatać przez 5 minut,
aż będzie elstyczne i
gładkie.
odstawić do wyrośnięcia
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C.
ciasto podzielić na kilka części
i formować palcami, nadając każdej kształt łzy
chlebki z nadzieniem wypiekać ok 10min
uzupełniając płyn w kuchence
na chlebkach możemy zapiekać zarówno szparagi
(które lepiej uprzednio zblanszować)
czosnek
suszone pomidory z żurawiną
(smakują wyśmienicie)
szpinak.....
możliwości jest wiele....
Chlebki przed upieczeniem smarujemy lekko oliwą
i układamy na nich co tylko dusza zapragnie :)
doprawiamy ulubionymi ziołami
wierzch lekko posypujemy fetą lub mozarellą
a oto wersja numer 2
ze szpinakiem
szpinak możemy z powodzeniem
zastąpić czosnkiem niedzwiedzim :)
szpinak możemy z powodzeniem
zastąpić czosnkiem niedzwiedzim :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz