Plajstrowa mądrość na dziś:
"najsmaczniejsze śniadanie - to PÓŹNE śniadanie !!!!!!!"
fot.PLAjSTER
w związku z powyższym chciałabym zaproponować
na to spóznione śniadanko
przepyszne i rozpływające sie w ustach
bułeczki z czosnkiem niedzwiedzim
do których wypiekania
zabrałyśmy się z Panną K
już od samego poranka :)
Składniki:
40 g świeżych drożdży
1 szkl. letniego mleka
płaska łyżeczka cukru
1 jajko
80g miękkiego masła
odrobina soli
odrobina soli
Przygotowanie:
drożdże mieszamy z letnim mlekiem
do miski przesiewamy połowę mąki
dodajemy jajko i wyrośnięte nieco drożdże
mieszamy do połączenia składników
odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia
następnie dodajemy resztę mąki
i miękkie masło i odrobinę soli
ciasto wyrabiamy na gładką i lśniącą masę
odstawiamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia
po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy w prostokąt
powierzchnię smarujemy uprzednio przygotowanym masłem z czosnku niedzwiedziego
ciasto zwijamy w rulon
i kroimy w plastry ok. 2cm
każdy z nich układamy na papierze do pieczenia
następnie smarujemy wszystkie bułeczki rozmąconym jajkiem
wierzch można posypać sezamem
pieczemy 5-8min w piekarniku nagrzanym do 250st.
uważając by nie przypalić bułeczek
najlepiej smakują na ciepło !!!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz